Evenimente > Evenimente

 Navigare

tipareste trimite pe mail

 Intilnirea Comunicatorilor de la nivelul Agentiei Europene de Mediu 8-9 Noiembrie 2012

Detalii

Autor: ANPM Bucuresti,
Adăugat: 2012-11-26 11:17:58
Ultima actualizare: 2012-11-26 11:17:58

În perioada 8-9 Noiembrie, în cadrul  Agenţiei Europene de Mediu, a avut loc Întâlnirea Comunicatorilor – 2012 (NRC – Communications).

Întâlnirea a fost  dedicată într-o mare măsură  prezentărilor şi comuncărilor din partea ţărilor membre, care au adus în primul plan exemple de bune practici în domeniul comunicării, informării şi educaţiei de mediu; Menţionăm în acest sens:

Comunicare în domeniul Directivei REACH prezentată de Germania,  Strategia pentru Comunicare în domeniul calităţii aerului în Albania, Primul Forum GMES prezentat de Cehia, Anul Internaţional al Apei 2012, prezentat de România, Wetlands (Zone Umede) modul pentru şcolile elementare, prezentat de Irlanda, Amprenta Ecologica şi Programa scolară prezentată de Slovacia, Inchide/Deschide (utilizarea raţională a curentului electric) prezentată de Polonia, Ecologizarea unei foste exploatări de zinc, prezentatăde Montenegru, Platforma Jurnalistică  pentru Cetăţeni, prezentată de Italia, Exemple de Bune Practici, prezentate de Suedia.

Un alt aspect de reţinut al întâlnirii a fost menţionarea priorităţilor tematice de mediu pentru anul 2013, în acest sens arătăm în ordinea voturilor şi a importanţei acordate la nivel de ţară:

  • Calitatea Aerului – Subiectul Anului 2013;
  • Resurse, Eficienţa Resurselor, Economia Verde;
  • Schimbări climatice, adaptarea la schimbările climatice;
  • Participarea şi Creşterea Conştiinţei în domeniul Protecţiei Mediului (Campanii continue);
  • Biodiversitatea, Protecţia Naturii;
  • Mările şi Zona Costieră;
  • Eficienţa Energetică;
  • Energie Regenerabilă;
  • Altele (poluanţi/substanţe poluante, situaţiile de risc la inundanţii/secete majore, tratarea deşeurilor domestice, programe de legislaţie şi inspecţie, substanţe chimice periculoase, deşeuri, servicii ecosistemice, calitatea/poluarea aerului, campanii pentru sensibilizarea publicului cu privire la aceste aspecte);  

Toate acestea le-am descris pe larg pentru că pot constitui subiecte pentru diferite campanii/articole/dezvoltare de teme pentru anul 2013.

Ca o temă în avans pentru 2014, Comisia EU s-a decis la abordarea unui subiect pe cât de clasic pe atât de actual, DEŞEURILE.

Tot în cadrul acestei întâlniri, reprezentanţii prezenţi din partea ţărilor membre ale EEA, au făcut parte din juriul care a ales categoriile de premii în cadrul Competiţiei Foto: ImaginAir.

Mai multe detalii pe :

http://www.eea.europa.eu/highlights/europes-air-story-told-in-pictures

Avem şi două veşti legate de competitorii din ţara noastră, care ilustrează poluarea/calitatea aerului din ţara noastră:

Trei competitori din România care s-au precalificat la trei categorii (Aerul şi Sănătatea, Aerul şi Oraşul, Categoria Tineret), ale căror fotografii şi poveşti pe care le-au relatat în legătură cu fotografiile făcute, nu apar pe site-ul indicat întrucât nu sunt câştigătorii acestor teme finale, în schimb fotografiile lor vor putea fi utilizate pentru diferite materiale, legate de campanii în anul 2013, pentru AER;

Una din pozele câştigătoare ale finalei “Contamination”, realizată de Lucas Arcenillas (Spania) vorbeşte despre contaminarea în Copşa Mică, Giurgiu şi problemele de poluarea aerului din capitala ţării, Bucureşti. Imaginile au fost realizate în România, dar autorul lor este un spaniol.

Întâlnirea s-a încheiat cu  propunerile pentru realizarea de proiecte comune de cooperare, Competiţia legată de aer, fiind un foarte bun exemplu, se poate realiza la nivel  naţional, urmată de Competiţii la nivel regional/European.

În încheiere sunt de menţionat cele trei apariţii în format electronic, pe site-ul Agenţiei Europene de Mediu, în legatură cu tema principală a anului 2013, Aerul: 

http://www.eea.europa.eu/highlights/europe-still-playing-catch-up

http://www.eea.europa.eu/pressroom/newsreleases/many-europeans-still-exposed-to

http://www.eea.europa.eu/pressroom/newsreleases/eu-greenhouse-gases-in-2011.5


X

Clic aici pentru a închide hartaAlegeți un județ de pe hartă pentru a fi redirecționat spre autoritatea locală.