Evenimente > Evenimente

 Navigare

tipareste trimite pe mail

 Dunărea ca dimensiune ecologică fundamentală a existentei noastre" sărbătorită în contextul Anului International al Apei 2012 10 Decembrie 2012 Eveniment realizat de Ambasada României la Copenhaga şi Agenţia Europeană de Mediu

Detalii

Autor: ANPM Bucuresti,
Adăugat: 2012-12-18 12:49:32
Ultima actualizare: 2012-12-18 12:55:58

„Dunărea ca dimensiune ecologică fundamentală a existentei noastre"
sărbătorită în contextul Anului International al Apei 2012

10 Decembrie 2012

Eveniment realizat de Ambasada României la Copenhaga şi Agenţia Europeană de Mediu

 

De ce iubim Dunărea, de ce este ea în inima noastră?

Câţiva ani în urma, un bun prieten, de care suntem legaţi prin firele invizibil de verzi ale dragostei noastre eterne, PĂDUREA, ne-a făcut surpriza de a ne duce pe Dunăre. Nu departe de Giurgiu, pe Insula Dinu Camadinu. Impactul a fost unic şi total! Din acel moment, toate amintirile pe care le aveam despre Delta Dunării, ce învăţasem la şcoală despre Dunăre, toate s-au concentrat definitiv în întinderea de apă şi în sunetul barjelor care suie şi coboară pe Dunăre.

Anul 2012 a avut una din temele principale, APA, element natural de care trebuie să avem grijă şi pentru care trebuie să avem o preţuire specială.

Departe de ţară, dar cu atâtea legături care ne ţin conectaţi la mediu, la ceea ce înseamnă grija pentru mediu, am vrut să organizăm un eveniment care să celebreze fibra albastră a continentului nostru, Dunărea.

Împreună cu Ambasada României la Copenhaga, Dl. Ambasador Viorel Ardeleanu, având în calitate de gazdă invitată conducerea AgenţieiEuropene de Mediu, Dna. Director Executiv Jacqueline McGlade, ne-am întâlnit într-o seară cu multă zăpadă, să vorbim despre Dunăre.

Nu mică ne-a fost surpriza să constatăm, că mulţi din cei invitaţi, Ambasadori ai ţărilor Europene din bazinul Dunărean, acreditaţi la Copenhaga, au avut amabilitatea de a răspunde invitaţiei noastre şi în pofida vremii nefavorabile au venit să fim împreună.

Dunărea, strabate 4 capitale Europene, iar înainte de a se vărsa în Marea Neagră, formează o Deltă magnifică, împărţită între România şi Ukraina.

Dl. Ardeleanu, a relatat câteva aspecte din experienţa sa, în calitate de coordonator din partea Ministerului Afacerilor Externe, pentru Programul Strategiei Dunării şi mai ales a insistat asupra necesităţii conturării acestui program, obiectiv pentru a îmbunătăţi şi susţine dialogul între actorii europeni din regiune, pentru a susţine potenţialul economic al zonei şi dezvoltarea durabilă a localităţilor riverane, pentru a asigura coerenţa programelor şi proiectelor în curs de derulare cu cele care vor fi susţinute prin viitorul exerciţiu bugetar, post 2013.

Dna. Director Executiv, Jacqueline Mc. Glade, a menţionat că anul 2012 a reprezentat un an semnificativ pentru tema principala APA, un an al lansării de către Agenţia Europeană a câtorva rapoarte foarte importante, dintre care, ultimul, lansat cu două săptămâniîn urmă, reprezinta raportul sinteză al EEA, care reuneşte principalele mesaje din nouă rapoarte SEE şi care se ocupă în mod direct sau indirect de ecosistemelor acvatice şi presiunile care actionează asupra lor. Acest raport ridică întrebări importante cu privire la utilizarea resurselor de apă si modul în care societatea noastră utilizează această resursă vitală.

Dna. Mc. Glade şi-a amintit cu plăcere momentele petrecute cu câţiva ani în urmă, în Delta Dunării la invitaţia Autorităţii Naţionale Române pentru Mediu şi a făcut o invitaţie călduroasă celor prezenţi, de a vizita Delta, pentru ai simţi cât mai aproape frumuseţea.

A fost din toate punctele de vedere, o seară Românească, imaginile Deltei, muzica delicată a Corului Madrigal, cu colindele de Crăciun şi nu în ultimul rând vinul românesc, au completat pe deplin atmosfera.

Cu această ocazie, Dl. Ambasador a oferit celor prezenţi, un album omagial despre Dunărea Românească.

Mulţumim în mod deosebit şi Ministerului Mediului şi Pădurilor, din România, care ne-a pus la dispoziţie un DVD excepţional, lansat cu ocazia Convenţiei RAMSAR, care a avut loc la Bucureşti în vara acestui an şi care a încântat asistenţa.                                                  

A consemnat, din Copenhaga, Madalina COZMA – Expert Naţional în cadrul Agenţiei Europene de Mediu


X

Clic aici pentru a închide hartaAlegeți un județ de pe hartă pentru a fi redirecționat spre autoritatea locală.