Evenimente > Evenimente

 Navigare

tipareste trimite pe mail

 22 Martie - Ziua Mondială a Apei - 2013 - Anul international al Cooperării în domeniul apei

Detalii

Autor: ANPM Bucuresti,
Adăugat: 2013-03-21 16:07:24
Ultima actualizare: 2013-03-21 16:26:00

 

Ziua Mondială a Apei este sărbătorită în fiecare an pe 22 martie pentru a atrage atenţia lumii întregi asupra importanţei apei şi gestionării durabile a resurselor de apă dulce.

Pentru a marca acest eveniment, Agenţiile Judeţene pentru Protecţia Mediului organizează o serie de evenimente menite să conştientizeze importanţa şi ponderea pe care o are apa în viaţa fiecăruia, în colaborare cu Inspectoratele şcolare, administraţiile publice locale şi ONG-uri.

În anul 1992, la Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare (UNCED) care a avut loc la Rio, în Brazilia, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a desemnat ziua de 22 martie 1993 ca fiind prima Zi Mondială a Apei, iar de atunci aceasta a fost sărbătorită anual.

În fiecare an, de Ziua Mondială a Apei se evidentiază un aspect specific al apei.

În decembrie 2010, Adunarea Generală a Natiunilor Unite a declarat, la propunerea Tadjikistanului, anul 2013 ca fiind Anul International al Cooperării în Domeniul Apei. Aceasta deviză se doreşte a fio pledoarie pentru pace, pentru gestionarea durabilă şi echitabilă a resurselor de apă prin intermediul consolidării dialogului şi a cooperării la nivel internaţional (transfrontalier) şi naţional pentru a contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă prin şanse egale la apă.

Satisfacerea nevoilor de bază ale omului, mediul, dezvoltarea socio-economică si reducerea sărăciei, toate depind foarte mult de resursele de apă.

O bună gestionare a apei este o provocare specială datorită unor caracteristici ale sale unice: este inegal distribuită în timp si spatiu, ciclul hidrologic este extrem de complex si perturbatiile sale au efecte multiple.

Urbanizarea rapidă, poluarea si schimbările climatice amenintă resursele de apă, în timp ce solicitările sunt în crestere, în scopul de a satisface necesitătile unei populatii mondiale ajunsă la peste sapte miliarde de oameni.

Mesajele Adunării Generale a ONU pentru 2013 sunt concentrate pe cooperare in vederea eradicării sărăciei, echitatea socială, egalitate între sexe şi durabilitatea mediului.

Cooperarea în domeniul apei este crucială pentru conservarea resurselor de apă, pentru a asigura durabilitatea acestora şi a proteja mediul.      


X

Clic aici pentru a închide hartaAlegeți un județ de pe hartă pentru a fi redirecționat spre autoritatea locală.